inkakääpiöahven  
  Apistogramma baenschi  
     
löytäjä & vuosi: Rainer Schulte (2003),Römer, Hahn, Römer, Soares & Wöhler, (2004)
muut nimet: Apistogramma sp. "Inka"

 
Aikuispituus  7-8,5-6 cm
Minimiakvaario 80 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Pieni Rio Shanushin sivujoki, Yurimaguaksen eteläosassa, Rio Huallagan järjestelmän alaosassa, Departamento San Martin, Peru.
   
Vesiolot pH 5,5 - 7,5
23 - 27°C
Pehmeä vesi.
Humuspitoisesta ja puhtaasta vedestä. Akvaarion vedenvaihto n. 30% viikossa, humusuutteen ja/tai turpeen lisäys tärkeää. Pidetään helppohoitoisena ja kestävänä aloittelijallekin sopivana lajina, kunhan veden perusarvoista huolehditaan.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti, pareittain tai 1 +2 pidettävä. Hakee pohjan tuntumasta reviirin. Koiraiden keskinäiset tappelut ovat yleensä vähemmän väkivaltaisia, kuin naaraiden. Tämän vuoksi kaksi naarasta voidaan ottaa mieluiten vain suurempiin akvaarioihin.
   
Akvaarion sisustus Tiheää kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Vapaata pohjatilaa keskellä. Hienorakeinen pohjahiekka. Kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: (rakeet, tabletit), pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, erityisesti daphnia, kykloopit ja krilli.
   
Lisääntyminen Kudettamista pidetään melko helppona. Naaras hoitaa poikasia, vaikka pari vahtiikin niitä yhdessä. Kudun onnistuminen/määrä parempi pehmeässä, happamassa ja hyvin humuspitoisessa vedessä. Poikaset kuoriutuvat 36-72 tunnin kuluessa ja lähtevät uimaan siitä 5-6 vrk:n kuluttua. Poikaset syövat pientä artemiaa ja kasvavat sukukypsiksi 5-6kk:n iässä.
   
Muuta erityistä Sukupuolierot kuvana: http://www.dwarfcichlid.co.uk/Inca50.htm
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat