avainkirjoahven  
  Cleithracara maronii  
     
löytäjä & vuosi: 1936
muut nimet: Aequidens maronii, Acara maronii

 
Aikuispituus 10-15 cm
Minimiakvaario 140 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Guayana ja Venezuela
   
Vesiolot pH 6,0 - 8,0
22-26°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Elää monenlaisissa vesissä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on silti huolehdittava. Pidetään helppohoitoisena ja kestävänä aloittelijallekin sopivana lajina.
   
Käyttäytyminen Pareittain, tai suuressa akvaariossa ryhmänä (muodostuu useampia pareja) pidettävä reviirikala. Kirjoahveneksi melko kiltti ja rauhallinen lajitovereitaan ja muita lajeja kohtaan. Ei yleensä tongi pohjaa, eikä vahingoita kasveja.
   
Akvaarion sisustus Pidempiä kasveja akvaarion takaosaan ja sivuille, vapaata pohjatilaa keskelle. Mieluiten hienorakeinen pohjahiekka, voidaan pitää myös sorapohjalla. Kantoja, koloja ja luolia piilopaikoiksi.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet,  hiutaleet, rakeet ja tabletit.
   
Lisääntyminen pH n. 6,5, 4-12°dGH, 23-26°C. Avokutija. Laskee jopa 300 mätimunaa puhdistamilleen kiville ja siirtää kuoriutuneet poikaset kaivamaansa kuoppaan. Koiras vahtii reviiriä, naaras kutua. Molemmat huolehtivat poikueesta ja perhe pysyy yhdessä kuukausia.
   
Muuta erityistä Hyvin pienet erot. Koiraan selkä- ja peräevä hieman pidemmät kuin naaraan. Naaraalla paksu munanasetinputki.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat