kirjotonkija  
  Gymnogeophagus australis  
     
löytäjä & vuosi: 1936
muut nimet: Geophagus australe, Geophagus australis

 
Aikuispituus 12 - 18 cm
Minimiakvaario 250 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Argentiina; alue lähellä La Plataa
   
Vesiolot pH 6,0 - 8,0
18 - 24°C
Pehmeä-keskikova, viileähkö ja happirikas vesi.
Elää monenlaisissa vesissä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on silti huolehdittava. Pidetään helppohoitoisena ja kestävänä aloittelijallekin sopivana lajina.
   
Käyttäytyminen Hieman ärhäkämpi, pareittain pidettävä (muodostaa ydinperheen), reviirikala. Puolustaa aluettaan agressiivisesti, erityisesti kutuaikana. Kaivelee monia muita tonkijoita vähemmän kuoppia ja "sisustaa itse" akvaariotaan. Kasvillisuus on kuitenkin syytä istuttaa ruukkuihin tai sitoa kantoihin/kiviin kiinni ja käyttää lähinnä paksulehtisiä lajeja (Esim. Anubias, Crinum, Microsorum -sukujen lajit).
   
Akvaarion sisustus Tukevalehtisiä (pohjaan ankkuroituja) kasveja, hennoimmat kasvit saatetaan repiä. Vapaata pohjatilaa keskellä ja laakea kutukivi. Hienorakeinen pohjahiekka, jota mielellään paksu kerros (6-8 cm). Kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: rakeet, tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
   
Lisääntyminen Kutulämpö n. 24°C. Molemmat vanhemmat puhdistavat kutualueen ja kaivavat yhden tai useampia kuoppia poikasille. Naaras vahtii pääasiassa, mutta myös koiras ottaa vahtivuoroja. Pari munii useita satoja munia ja poikasia pidetään suojaavissa koloissa/kuopissa. Poikaset lähtevät uimaan n. kuuden päivän ikäisinä. Ruokitaan artemialla.
   
Muuta erityistä Sukupuolierot eivät havaittavia kutuajan ulkopuolella.

Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat