kyhmytonkija  
  Geophagus steindachneri  
     
löytäjä & vuosi: 1972
muut nimet: Geophagus hondae, Geophagus magdalenae

 
Aikuispituus 25 - 30 cm
Minimiakvaario 550 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Kolumbia: Magdalenajoen vesistö
   
Vesiolot pH 6,0 - 7,2
24 - 28°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Elää monenlaisissa vesissä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on silti huolehdittava. Pidetään helppohoitoisena ja kestävänä aloittelijallekin sopivana lajina.
   
Käyttäytyminen Kirjoahveneksi melko kiltti ja rauhallinen lajitovereitaan ja muita lajeja kohtaan. Kutuaikana agressiivisempi. Kaivelee monien muiden tonkijoiden tapaan, kuoppia ja "sisustaa itse" akvaariotaan. Tämän vuoksi kasvillisuus on syytä istuttaa ruukkuihin tai sitoa kantoihin/kiviin kiinni ja käyttää lähinnä paksulehtisiä lajeja (Esim. Anubias, Crinum, Microsorum -sukujen lajit).
   
Akvaarion sisustus Tukevalehtisiä (pohjaan ankkuroituja) kasveja, hennoimmat kasvit revitään. Vapaata pohjatilaa keskellä. Hienorakeinen pohjahiekka, jota mielellään paksu kerros (6-8 cm). Runsaahkosti kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: (rakeet, tabletit), pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
   
Lisääntyminen Sukukypsä n. 7 cm mittaisena. pH 6,5 - 7,0,  3-10° dGH, 26-28°C. Naaras on suuhautoja. Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua ja lähtevät uimaan n. 3 viikon ikäisinä. Naaras vahtii niitä kuitenkin vielä.
   
Muuta erityistä Koiraalla isompana punertava kyhmy päässä. Evät pidemmät ja kyljet hohtavammat, kuin naaraalla.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat