lehtikala  
  Pterophyllum scalare  
     
löytäjä & vuosi: C. Siggelkow, 1909
muut nimet: Platax scalaris, Zeus scalaris, Pterophyllum eimekei

 
Aikuispituus 15 cm
Minimiakvaario 250 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Peru ja Brasilia: Amazonin jokialueen keskiosat, Guyana, Surinam, Ranskan Guyana
   
Vesiolot pH 6,0-7,5
24-29°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Kestävä, melko monenlaisissakin vesissä viihtyvä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% kerran viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on kuitenkin huolehdittava. Humusuutteen käyttö suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti reviirikala. Elävät nuorina ryhmässä, kunnes löytävät puolison. Pariskunta ottaa oman reviirinsä. Pariskunta pysyy useinmiten uskollisina toisilleen, mutta uuden puolison löytyminen, toisen kuoltua, on myös tavallista.
   
Akvaarion sisustus Tiheää kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Jätä keskelle uimatilaa. Kantoja ja koloja/luolia. Lehtikalat valitsevat usein miekkakasvin lehden kutupaikakseen.
   
Ruokavalio Liha-/kasvispitoinen ruoka: yleis- ja kasvisrakeet ja -hiutaleet,  pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (esim. hyönteisten toukat, artemia, daphnia ja kykloopit).
   
Lisääntyminen Kutee melko helposti ja erilaisissa oloissa. Suosituksena pH n. 6,5, pehmeä (alle 5°dGH) ja humuspitoinen vesi (turveuutteen käyttö/turvesuodatus) ja lämpötila 26-28°C. Naaras kiinnittää munat (jopa 1000 kpl!) leveälehtisen kasvin lehdelle, akvaarion sivulasiin tai suodattimen kylkeen. Koiras seuraa perässä ja hedelmöittää munat heti. Molemmat hoitavat kutua/jälkeläisiä. Poikaset kuoriutuvat 1-2:n vuorokauden kuluttua ja lähtevät uimaan muutaman päivän ikäisinä. Ruokinta onnistuu artemian toukilla.
   
Muuta erityistä Sukupuolia vaikea erottaa kutuajan ulkopuolella. Koiraalle muodostuu usein vanhemmiten otsakyhmy. Naaraan munanasetinputki on paksumpi, kuin koiraan maitiputki.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat