loistokääpiöahven  
  Apistogramma agassizii  
     
löytäjä & vuosi: Steindachner, 1875
muut nimet: Geophagus agassizii, Mesops agassizii

 
Aikuispituus  9,5 cm
Minimiakvaario 120 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Peru ja Brasilia: Amazonin allas Amazon-Solimõesin pääuoman liepeillä. (Varjo 2007)
   
Vesiolot pH 5,5 - 7,0
22 - 30°C
Erittäin pehmeä vesi.
Erittäin humuspitoisesta ja puhtaasta vedestä. Akvaarion vedenvaihto n. 30% viikossa, humusuutteen ja/tai turpeen lisäys tärkeää.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti, pareittain tai haaremina pidettävä. Hakee pohjan tuntumasta reviirin. Koiraan reviiri melko suuri, naaraiden pienemmät.
   
Akvaarion sisustus Tiheää kasvillisuutta taakse ja sivuille, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Vapaata pohjatilaa keskellä. Hienorakeinen pohjahiekka. Kantoja ja koloja/luolia. Erityisesti useamman naaraan akvaariossa, muodostuu piilojen määrä tärkeäksi, sillä jokaisella naaraalla tulee olla riittävän suuri reviirialue ja oma kolo.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: (rakeet, tabletit), pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
   
Lisääntyminen pH ~6, Kh ja GH mahdollisimman alhaiset (jopa alle 1°d). Naaras kutee koloon hoitaa ja vahtii kutua ja poikasia. Koiras vahtii reviiriä. Noin 100 mätimunaa kuoriutuu neljän vuorokauden kuluttua ja poikaset uivat vapaasti n. 5-6 vrk:n ikäisinä.
   
Muuta erityistä Lajista on lukuisia eri värimuotoja. Koiras on naarasta värikkäämpi ja kookkaampi (naaras yleensä kelta-musta).
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat