oliivikääpiöahven  
  Taeniacara candidi  
     
löytäjä & vuosi: Myers, 1935
muut nimet: Apistogramma weisei

 
Aikuispituus 6-7 cm
Minimiakvaario 120 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Manaus, Rio Negron keski- ja alajuoksu, ja keski-Amazonilta Santaremin kaupungin ympäristöön.
   
Vesiolot pH 5,5-7,0
24-28°C
Pehmeä (erityisesti KH-arvo alle 4!) ja hyvin puhdas vesi.
Veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% kerran-kaksi viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on huolehdittava. Humusuutteen käyttö tärkeätä. Laji ei kestä kovin suuria veden laadun muutoksia, tämän vuoksi tiheät ja pienet (ei yli 40%) vedenvaihdot tärkeitä. Samoin kotiutus akvaariosta toiseen tulee tehdä hitaasti ja maltilla.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti, parina tai haaremina pidettävä reviirikala.
   
Akvaarion sisustus Suojaisa akvaario. Tiheää kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Hiekkapohja ja mielellään matalaa kasvillisuutta keskellä. Kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha-/kasvispitoinen ruoka: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (esim. hyönteisten toukat, artemia, daphnia ja kykloopit). Lisäruokana rakeet ja tabletit.
   
Lisääntyminen KH ja GH 1-2°d, pH ~5,0 (turvesuodatus + hiilidioksidin lisäys), 26-28°C. Kutee luolan/kolon kattoon tai seinään. Naaras vahtii jälkikasvua, joka kuoriutuu n.  3-4 pv:n kuluessa ja lähtee uimaan kuoriutumisesta 5-6 pv:n kuluttua naaraan johdolla. Ruokinta artemian toukilla.
   
Muuta erityistä Koiraan selkä- ja peräevä pidemmät ja teräväkärkisemmät.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat