paholaistonkija  
  Satanoperca daemon  
     
löytäjä & vuosi: 1975
muut nimet: Geophagus daemon

 
Aikuispituus 30 cm
Minimiakvaario 600 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Brasilia, Kolumbia ja Venezuela: Negrojoen yläjuoksu, Orinoco sivujokineen
   
Vesiolot pH 5,0 - 7,0
26-30°C
Pehmeä vesi.
Elää virtaavissa, humuspitoisissa vesissä. Veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on tärkeätä pitää huolta. Pidetään helppohoitoisena ja kestävänä aloittelijallekin sopivana lajina.
   
Käyttäytyminen Kirjoahveneksi sävyisä, ryhmässä viihtyvä laji. Ei voimakasta reviirikäyttäytymistä. Kaivelee monien muiden tonkijoiden tavoin kuoppia ja "sisustaa itse" akvaariotaan. Kasvillisuus on syytä istuttaa ruukkuihin tai sitoa kantoihin/kiviin kiinni ja käyttää lähinnä paksulehtisiä lajeja (Esim. Anubias, Crinum, Microsorum -sukujen lajit).
   
Akvaarion sisustus Tukevalehtisiä (pohjaan ankkuroituja) kasveja taakse ja reunoille, hennoimmat kasvit saatetaan repiä. Keskellä kiviä, juurakoita ja muita onkaloita. Hienorakeinen pohjahiekka.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: rakeet, tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. Ruokittava pienillä annoksilla, monta kertaa päivässä.
   
Lisääntyminen Kutu melko harvinaista akvaariossa. Vanhemmat kaivavat kutukuoppia, joihin naaras laskee satoja munia. Vanhemmat peittävät kudun muutaman sentin hiekkakerroksella. 4 vrk:n kuluttua vanhemmat kaivavat kuoriutuneet toukat esiin, mutta hautaavat ne pian uudestaan. Naaras jää pesän välittömään läheisyyteen, ja poikaset kaivautuvat itse esiin n. 6 vrk:n kuluttua. Naaras pysyttelee jopa pari kuukautta poikasten lähettyvillä, koiraan vahtiessa reviirin ulkoreunoilla. (M. Varjo 2007)
   
Muuta erityistä Aikuisen koiraan selkäevän perimmäiset (4-5) pehmeät ruodot venyneet pitkiksi rihmoiksi.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat