perhoskirjoahven  
  Microgeophagus ramirezi  
     
löytäjä & vuosi: Myers & Harry, 1948
muut nimet: Mikrogeophagus ramirezi, Pseudogeophagus ramirezi, Apistogramma ramirezi, Papiliochromis ramirezi

 
Aikuispituus  5-6,4-5 cm
Minimiakvaario 90 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Río Orinocon keski- ja alaosat Venezuelassa ja Columbiassa.
   
Vesiolot pH 5,5 - 7,2
25 - 30 °C
Pehmeä vesi.
Hyvin humuspitoisesta ja puhtaasta vedestä. Akvaarion vedenvaihto n. 30% viikossa, humusuutteen ja/tai turpeen lisäys tärkeää.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti, pareittain tai 1 +2 pidettävä. Hakee pohjan tuntumasta reviirin.
   
Akvaarion sisustus Tiheää kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Vapaata pohjatilaa keskellä. Hienorakeinen pohjahiekka. Kantoja ja koloja/luolia. Laakea n. 10x5cm litteä (tumma) kivi valitaan usein mielellään kutupaikaksi.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka: (rakeet, tabletit), pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
   
Lisääntyminen Vanhemmat hoitavat yhdessä poikasia, vaikka naaras valitsee aina kutupaikan (laakea kivi tai hiekkapohja). Kudun onnistuminen/määrä parempi pehmeässä, happamassa (ph 5,5-6,2) ja hyvin humuspitoisessa vedessä, lämpötilan ollessa 27-30°C. Poikaset lähtevät uimaan n. 6-7 vrk kuluttua kuoriutumisesta. Voivat syödä aluksi vain hyvin pienijakoista poikasruokaa, myöhemmin artemiaa.
   
Muuta erityistä Sukupuolierot hieman vaikea erottaa kovin pienistä yksilöistä. Naaraat saavat sukukypsinä punertavan vatsan ja ovat koiraita hieman pienempiä. Koiraiden selkäevän pidentyneet piikit ovat pidempiä, kuin naarailla. Myynnissä olevat yksilöt ovat pääosin viljeltyjä. Kultainen värimuoto on jalosteista suosituin.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat