punamakkarakala  
  Badis ruber  
     
löytäjä & vuosi: ~1960
muut nimet: Badis badis, Badis badis burmanicus

 
Aikuispituus 8,6 cm
Minimiakvaario 80 L
Maanosa & kotiseutu Aasia: Myanmar, Thaimaa ja Laos: Iravadin, Saluenin ja Mekongin altaat
   
Vesiolot pH 6,0-7,2
24-28°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Veden peruslaadusta huolehtiminen tärkeää (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla). Humusuutteen käyttö erittäin suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Rauhallinen reviirikala, joka ei juurikaan hätyyttele muita. Pidetään pareittain tai (jos reviiritilaa riittää) useampia.
   
Akvaarion sisustus Tiheää kasvillisuutta, myös pintaan asti ulottuvia tai pintakasveja, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Hienorakeinen pohjahiekka. Kantoja ja koloja/luolia (esim. kookoksen puolikkaat ja kukkaruukut) runsaasti.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: elävät, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (pienikokoiset hyönteisten toukat, äyriäiset ja madot). Saattaa oppia myös kuivaruuan syöntiin, mutta tällöinkin tulisi tuoreruokaa tarjota 4-7 kertaa viikossa.
   
Lisääntyminen Pidetään melko helppona kudetettavana. pH ~6,5, 3-10° dGH, 26-28°C, turvesuodatus ja kutuluola. Koiras hoitaa ja vartioi kutua (jopa 150 munaa). Poikaset kuoriutuvat n. 3 vrk:n kuluttua. Isä hoitaa poikasia ruskuaispussin ehtymiseen asti. Ruokitaan likoeläimillä ja hetken päästä artemian toukilla.
   
Muuta erityistä Koiras kookkaampi, värikkäämpi
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat