sateenkaariahven  
  Herotilapia multispinosa  
     
löytäjä & vuosi: 1969
muut nimet: Heros multispinosus

 
Aikuispituus 7-13 cm
Minimiakvaario 170 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Atlanttiin laskevat joet Hondurasista Costa Ricaan. Panamalta Managua-järvelle, Nicragua.
   
Vesiolot pH 6,5-7,5
24-29°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Kestävä, melko monenlaisissakin vesissä viihtyvä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% kerran viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on kuitenkin huolehdittava.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti reviirikala, kutuaikana aggressiivisempi.  Pariskunta ottaa oman reviirinsä. Seuraksi mieluiten vain saman kokoluokan kaloja.
   
Akvaarion sisustus Paksulehtisempää kasvillisuutta. Hentolehtisimpiä kasveja voidaan repiä. Jätä keskelle uimatilaa. Kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha-/kasvispitoinen ruoka: kasvisrakeet ja -hiutaleet,  pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (esim. hyönteisten toukat, artemia, daphnia ja kykloopit).
   
Lisääntyminen Kutee melko helposti ja erilaisissa oloissa. Suosituksena pH n. 7,0, pehmeä-keskikova (5-10°dGH) ja lämpötila 26-27°C. Avokutija, kala pudottaa n. 600-1000 mätimunaa juurakoille ja kiville tai kiinnittää ne pystysuoran kiven tai juurakon pintaan. Kutu kuoriutuu n. 2 vrk:n kuluttua. Kuoriutuneet poikaset siirretään suojakuoppiin. Vanhemmat hoivaavat poikasiaan n. 2-4 viikkoa.
   
Muuta erityistä Laji kykenee nopeisiin värinmuutoksiin mielialan mukaan. Sukupuolet vaikea erottaa. Koiras on yleensä suurempi ja pidemmän mallinen ja sen selkä- ja peräevät ovat teräväkärkisemmät. Naaraan munanasetinputki on lyhyempi ja leveämpi.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat