tulisuu  
  Thorichthys meeki  
     
löytäjä & vuosi: H. Roese, 1937
muut nimet: Cichlasoma meeki, Thorichthys helleri meeki

 
Aikuispituus 15 cm
Minimiakvaario 200 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Guatemala; Yucatan ja Meksikon eteläosat
   
Vesiolot pH 6,5-7,5
21-28°C
Pehmeä-keskikova vesi.
Kestävä, melko monenlaisissakin vesissä viihtyvä, mutta veden peruslaadusta (hyvä suodatus, vedenvaihto 30% kerran viikossa, ruokinta maltillisesti ja hyvälaatuisella ruualla) on kuitenkin huolehdittava. Humusuutteen käyttö suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Melko kiltti reviirikala, kutuaikana aggressiivisempi. Pariskunta ottaa oman reviirinsä, jolle varsinkaan pienemmät lajitoverit eivät ole tervetulleita. Kaivaa mielellän kuoppia. Ei yleensä vahingoita kasvillisuutta kutuajan ulkopuolella.
   
Akvaarion sisustus Paksulehtisempää melko tuuheaa kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Hentolehtisimpiä kasveja voidaan repiä. Hieno pohjahiekka, sillä laji kaivelee mielellään. Jätä keskelle uimatilaa. Kantoja ja koloja/luolia.
   
Ruokavalio Liha-/kasvispitoinen ruoka: yleisrakeet ja -hiutaleet,  pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (esim. hyönteisten toukat, artemia, daphnia ja kykloopit).
   
Lisääntyminen Kutee melko helposti ja erilaisissa oloissa. Suosituksena pH n. 7,0, pehmeä-keskikova (2-10°dGH) ja lämpötila 24-26°C. Naaras laskee munat (n. 100-500 kpl) huolella puhdistetuille kiville. Poikasten kuoriuduttua ne siirretään pohjaan kaivettuihin suojakuoppiin.
   
Muuta erityistä Koiras värikkäämpi ja sen selkä- ja peräevä ovat pidentyneet viirimäisiksi.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat