kääpiöpallokala  
  Carinotetraodon travancoricus  
     
löytäjä & vuosi: Hora & Nair, 1941
muut nimet: Tetraodon travancoricus, Monotretus travancoricus

 
Aikuispituus 2,5-3 cm
Minimiakvaario 50 L
Maanosa & kotiseutu Aasia: Lounais-Intia (Kerala)
   
Vesiolot pH 6,5-7,5
22-28 °C
Pehmeä vesi, humusuutteen käyttö suositeltavaa.
Viikoittainen vedenvaihto suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Yleensä melko rauhallinen, mutta varsinkin aluksi uudessa ympäristössä turhankin utelias ja terävine hampaineen saattaa saada ikävää jälkeä aikaan - tämä käytös rauhoittuu yleensä viimeistään 2 viikon kuluessa kotiuttamisesta. Laji viihtyy parhaiten pienissä ryhmissä (yli 3) pidettynä. Yksilöt saattavat toisinaan uhitella/nahistella keskenään, sillä ei kuitenkaan ole todettu riippuvan sukupuolesta, vaan on yksilökohtainen piirre. Nahistelut eivät yleensä ole kohtalokkaita.
   
Akvaarion sisustus Ei kovin vaativa sisustuksen suhteen, mutta tuuheat ja "lepoterasseja" muodostavat kasvit antavat palloille hyvän lepopaikan. Kasvien/muun sisustuksen siirtely silloin tällöin luo palloille mukavaa virikettä.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: Pääruokana pakastetut ravintoeläimet ja pienet akvaarion kotilot. Oppii useinmiten syömään myös kuivattuja ravintoeläimiä ja rakeita. Mikäli ruokavalio muodostuu kovin yksipuoliseksi, saattaa vitamiinilisä olla tarpeen.
   
Lisääntyminen Tiedot kudusta ristiriitaisia, mutta lämpötila 26-30°C, pH 6,5-6,8 ja pehmeä humuspitoinen vesi lienevät sopivia. Sopiva piilo kutua varten. Korkealaatuinen ruoka ja tarvittaessa vitamiinilisä.
   
Muuta erityistä Koiraan vatsa kellertävä, naaraan valkoinen. Suuremmilla koirailla vatsassa musta juova ja "rypyt" silmien takana.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat