kirjoniilinhauki  
  Polypterus retropinnis  
     
löytäjä & vuosi: 1953
muut nimet: Polypterus ornatipinnis

 
Aikuispituus 40-50 cm
Minimiakvaario 350 L, mieluummin suurempi.
Maanosa & kotiseutu Afrikka: Keskiafrikka, Zairen ylä- ja keskiosat.
   
Vesiolot pH 6,5-7,8
26 - 28 °C
Humusuutteen ja/tai turpeen lisäys ei ole välttämätöntä.
Pehmeä-kovahko vesi.
   
Käyttäytyminen Yleensä rauhallinen itseään suurempien kalojen kanssa, päivisinkin aktiivinen laji jota voidaan pitää yksin tai useampia. Pienimmät kalat ovat ruokalistalla. Erityisesti juuri uuteen akvaarioon kotiuttamisen jälkeen, etsii ulospääsyä ja pujahtaa helposti melko pienestäkin raosta ulos. Laske sen vuoksi veden pintaa parin ensimmäisen viikon ajaksi ja tuki ylimääräiset reiät kannessa.
   
Akvaarion sisustus Pohjamateriaaliksi mieluiten hieno hiekka. Viihtyy, kun akvaariossa on runsaasti kasvillisuutta, kannonkoloja kiviä tai muita piiloja.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: lihapitoiset pehmeät pohjatabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (surviaiset, artemia, kykloopit), sekä  naudansydän jauhettuna/pilkottuna.
   
Lisääntyminen Hyvin harvoin lisääntynyt akvaariossa. Armbrust:n (Baensch ym. 1996) mukaan: Koiras on aktiivisempi puoli ja tekee aloitteen. Kutee kasvi mättäiden/ryteikköjen sekaan. Koiras hedelmöittää naaraan, joka sitten laskee 200-300 mätimunaa. Poikaset kuoriutuvat 26°C lämmössä 4 vrk:n kuluttua.
   
Muuta erityistä Sukupuolieroja ei varmasti tunneta, mutta koirailla peräevät lienevät suuremmat ja naaraan pää on koiraan päätä suurempi.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat