punapyrstöpallokala  
  Carinotetraodon irrubesco  
     
löytäjä & vuosi: Tan, 1999
muut nimet: --

 
Aikuispituus 4-6 cm
Minimiakvaario 100 L
Maanosa & kotiseutu Aasia: Sumatra (Banjuasin basin), Kalimantan (Sambas river), Borneo
   
Vesiolot pH 6,5-7,2
24-26 °C
Pehmeä vesi, humusuutteen käyttö suositeltavaa.
Viikoittainen vedenvaihto suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Yleensä melko rauhallinen, mutta varsinkin aluksi uudessa ympäristössä turhankin utelias ja terävine hampaineen saattaa saada ikävää jälkeä aikaan - tämä käytös rauhoittuu yleensä viimeistään 2 viikon kuluessa kotiuttamisesta. Laji viihtyy parhaiten pienissä ryhmissä (yli 3) pidettynä. Yksilöt saattavat toisinaan uhitella/nahistella keskenään ja useinmiten akvaariossa on yksi muita koiraita vahvempi koiras, nahistelua esiintyy molemmilla sukupuolilla. Nahistelut eivät yleensä ole kohtalokkaita.
   
Akvaarion sisustus Ei kovin vaativa sisustuksen suhteen, mutta tuuheat ja "lepoterasseja" muodostavat kasvit antavat palloille hyvän lepopaikan. Kasvien/muun sisustuksen siirtely silloin tällöin luo palloille mukavaa virikettä.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: Pääruokana pakastetut ravintoeläimet ja pienet akvaarion kotilot. Oppii useinmiten syömään myös kuivattuja ravintoeläimiä ja rakeita. Mikäli ruokavalio muodostuu kovin yksipuoliseksi, saattaa vitamiinilisä olla tarpeen.
   
Lisääntyminen Tarkkoja kututietoja ei saatavilla. Jaavansammal saattaa kuitenkin olla hyvä kutualusta ja ilmeisesti koiras hoitaa poikasia.
   
Muuta erityistä Muistuttaa harjapallokalaa (Carinotetraodon lorteti), josta sen erottaa punaisen pyrstön perusteella. Koiraan selän väritys punaharmaa ja pyrstö yksivärisen punainen, valkoiseen vatsaan ilmestyy punertava pitkittäinen viiva. Naaraan selän väritys kirjavampi, selkäevä väritön, pyrstössä kirjavaa kuviointia ja vatsassa lyhyitä tummia juovia.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat