teräkala  
  Xenomystus nigri  
     
löytäjä & vuosi: 1909
muut nimet: Notopterus nigri

 
Aikuispituus 15-30 cm
Minimiakvaario 300 L
Maanosa & kotiseutu Afrikka: Niilin yläjuoksut; Zaire; Gaboon; Nigeria. Liberia.
   
Vesiolot pH 6,0-6,8
24-28 °C
Humusuutteen ja/tai turpeen lisäys tärkeää.
Pehmeä vesi. Viikoittainen vedenvaihto ja hyvä suodatus tärkeää.
   
Käyttäytyminen Leikkisä ja muita kaloja kohtaan yleensä rauhallinen laji. Viihtyy erityisesti nuorena parvessa, myöhemmin myös yksineläjänä. Erikoinen ruumiinrakenteensa ansiosta teräkala liikkuu ketterästi, niin eteen, kuin taaksepäinkin.
   
Akvaarion sisustus Rakastaa piilopaikkoja. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvillisuutta, kannonkoloja ja piiloja reunoilla, keskelle tulee jättää kuitenkin uimatilaa.  Pieni sisustuksen muuttelu silloin tällöin antaa virikkeitä kaloille.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: elävät/pakastetut/kuivatut ravintoeläimet (esim. surviainen, daphnia ja kykloopit). Huolii useinmiten myös kuivaruokia. Luonnossa madot, äyriäiset, hypnteistoukat ja kotilot.
   
Lisääntyminen Lisääntynyt kovin harvoin akvaariossa. Naaras laskee kiinteälle alustalle kerralla n. 150-200 mätimunaa, jotka ovat n. 2mm halkaisijaltaan. Toinen vanhemmista jää vartioimaan mätiä ja leyhyttelee raikasta vettä sen päälle.
   
Muuta erityistä Sukupuolieroja ei tunneta. Teräkalat on pieni, vanha ja alkeellinen kalaheimo. Lähimpiä sukulaisia ovat mm. perhoskalat ja norsukalat. Teräkalan erottaa muista heimon lajeista selkäevän puuttumisesta. Teräkalojen uimarakko toimii lisähengityselimenä.
 
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat