kardinaalitetra  
  Paracheirodon axelrodi  
     
löytäjä & vuosi: (1956)
muut nimet: Cheirodon axelrodi, Hyphessobrycon cardinalis

 
Aikuispituus 5 cm
Minimiakvaario 50 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka: Laajalti levinnyt Rio Orinocosta Venezuelassa, Rio Vaupesiin. Pohjois ja itäalueilta Rio Negrosta Brasiliassa läntiseen Kolumbiaan.
   
Vesiolot pH 5,5 - 7,0
23 - 27 °C
Humusuutteen ja/tai turpeen lisäys suositeltavaa.
Veden kovuus pehmeä. Viikottainen vedenvaihto (n. 30%) suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Kiltti, parvessa viihtyvä (minimi 6), päiväaktiivinen.
   
Akvaarion sisustus Taakse, reunoille ja pintaan tiheämpää kasvillisuutta, joka jättää akvaarioon myös hämärämpiä alueita. Ei kovin vaaleaa pohjamateriaalia. Keskelle uimatilaa.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka, rakeet, hyvälaatuiset hiutaleet, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (surviaiset, artemia ja kykloopit).
   
Lisääntyminen Vähintään n. 40L kutuakvaario. Erittäin pehmeä ja humuspitoinen vesi. 24 °C, 1-2°dGH, pH 5,0-6,0. Hämärä valaistus (pintakasveja). Pohjalle muovista suodatusspagettia tai jaavansammalta. Kutee yleensä parhaiten illalla ja laskee kerrallaan jopa 500 mätimunaa. Poista vanhemmat akvaariosta kudun jälkeen. Kutuakvaarion valot on hyvä pitää sammutettuina, kunnes poikaset kuoriutuvat n. 24 h kuluttua ja lähtevät uimaan n. 5 vrk:n ikäisinä.
   
Muuta erityistä Sukupuolet vaikea erottaa, naaras usein hieman pulskempi. Lähes kaikki myytävänä olevat kalat ovat luonnosta ja kanta on tervettä.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat