timanttitetra  
  Moenkhausia pittieri  
     
löytäjä & vuosi: Otto Winkelmann, Altona, West Germany (1933)
muut nimet: --

 
Aikuispituus 6 - 7 cm
Minimiakvaario 140 L
Maanosa & kotiseutu Etelä-Amerikka, Rio Aripuana in Amazonia.
   
Vesiolot pH 6,5 - 7,2
24 - 28 °C
Humusuutteen ja/tai turpeen lisäys suositeltavaa.
Veden kovuus pehmeä-keskikova. Viikottainen vedenvaihto (n. 30%) suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Puolensa pitävä, parvessa viihtyvä (minimi 6), päiväaktiivinen. Ei kovin huntupyrstöisten tai hitaampien kalojen seuraksi, sillä luonteessa hieman enemmän ärhäkkyyttä.
   
Akvaarion sisustus Taakse, reunoille ja pintaan tiheämpää kasvillisuutta, joka jättää akvaarioon myös hämärämpiä alueita. Ei kovin vaaleaa pohjamateriaalia. Keskelle reilusti uimatilaa.
   
Ruokavalio Liha/kasvispitoinen ruoka, rakeet, hyvälaatuiset hiutaleet, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet (surviaiset, artemia ja kykloopit).
   
Lisääntyminen 26 - 28 °C, KH 1-4°d, GH <4°d. Jaavansammalta tai karkeaa muovista suodatus-"spagettia" pohjalle. Ruoki vanhempia hyttysen toukilla, kutuinnon nostamiseksi. Poista vanhemmat akvaariosta, kudun jälkeen. Kutu kuoriutuu 2-3 vuorokauden kuluttua ja poikaset kaipaavat n. 4-6 vuorokauden kuluttua (kun ruskuaispussi on käytetty) hienojakoista jauhemaista tai nestemäistä poikasruokaa, sekä artemiaa.
   
Muuta erityistä Poikaskoossa vaatimattoman näköinen laji, josta kasvaa todella upea kala lippumaisine evineen ja "glitteri"kylkineen.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat